Silikony

Složení našich produktů

Co jsou silikony?

Silikony jsou syntetické přísady, které jsou používány ve formě olejů nebo gelů o různě husté konzistenci.

Pokud náš přípravek silikony obsahuje, jsou uvedeny ve složení na obalu. V kosmetice se například používají silikony s názvy „DIMETHICONE“, „CYCLOPENTASILOXANE“, „DIMETHICONOL“, „PHENYL TRIMETHICONE“, „AMODIMETHICONE“, „CYCLOMETHICONE“. Nejjednodušeji silikony poznáte podle toho, že jejich názvy končí některou z těchto koncovek: –cone, –conol, –silane nebo –siloxane.

Jak vznikají?

IOP Silicones

V kosmetice se používají silikony syntetického původu.

 
 

IOP Silicones

Silikony se vyrábí z křemíku, minerální látky hojně rozšířené v přírodě ve formě oxidu křemičitého, který je hlavní součástí křemičitého písku.

K čemu se používají?

Silikony se díky svým jedinečným vlastnostem a pozitivnímu působení na lidské smysly používají v kosmetických přípravcích k různým účelům, například pro dlouhotrvající účinnost rtěnek. Silikony mají zjemňující účinek: přípravkům, jako jsou krémy a líčidla, dodají hedvábně jemnou a snadno roztíratelnou texturu. Do šampónů a vlasové kosmetiky se přidávají, jelikož vlasy zanechávají lesklé a hebké.

Dlouhotrvající účinnost rtěnek

Zjemňující účinek

Lesk a hebkost vlasů

Proč je zmiňujeme?

Silikonům je často vyčítáno, že ucpávají póry v pokožce a způsobují její dehydrataci.Rovněž však mají pomáhat objemu vlasů a vypnutí pokožky.
Zpochybňovány jsou však i jejich senzorické vlastnosti. Mají být příčinou rychlého maštění vlasů a toho, že je pokožka nepříjemná na dotek. Silikony se špatně rozkládají v přírodě, což vede k jejich akumulaci.
V neposlední řadě je třeba zmínit, že silikon zvaný CYCLOTETRASILOXANE (D4) má údajně karcinogenní, mutagenní nebo toxické účinky na reprodukční systém. Tato ingredience je zakázána evropskou regulací.

Fakta:

  • Neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že by vlasová kosmetika obsahující silikony negativně ovlivňovala zdraví pokožky hlavy (ať už zvýšením mastnoty nebo jinými nežádoucími účinky) nebo byla komedogenní. Jako každá mastná kyselina minerálního nebo přírodního původu - silikony nejsou komedogeny, pokud jsou použity v správné dávce v kosmetických přípravcích.
  • Vždy si vybíráme takové silikony, které jsou vysoce účinné a mají co nejmenší negativní dopad na životní prostředí. CYCLOPENTASILOXANE (D5) a CYCLOHEXASILOXANE (D6) jsou v současnosti hodnoceny na úrovni EU z hlediska kritérií PBT (posouzení perzistentních, bioakumulativních a toxických látek) a jejich dopadu na životní prostředí.
  • Silikon D4 nepoužíváme vůbec.
 
 

Proč a jak je používáme?

IOP Silicones

Silikony používáme k tomu, abychom u našich výrobků dosáhli široké řady textur a vysoké účinnosti, zejména pokud jde o lesk a lehkost.

Preferujeme použití takových silikonů, které co nejméně zatěžují životní prostředí. U všech našich výrobků navíc neustále zlepšujeme jejich biologickou rozložitelnost.

Silikon D5 používáme pouze v přípravcích, které se oplachují.